Kauno rajono seniūnijos - Vilkijos apylinkių seniūnija

uzliedziai

Vilkijos apylinkėse žmonių gyventa jau nuo seno. Čia gausu senkapių, senovės gyvenviečių – tą liudija archeologiniai radiniai. Pirmieji istoriniai šaltiniai byloja apie šiose vietovėse vykusias įnirtingas kovas su Kryžiuočių ordinu.

Žilą šio krašto senovę liudija Krūvandų, Zauniškių, Skrebenų, Paštuvos, Padauguvos senkaimiai, Kriemalos senovės gyvenvietė. Apie buvusią senąją Vilkijos girią primena Gaižuvos, Padauguvos, Karalgirio, Žėbiškių, Pakarklio miškai.
Archeologų tyrinėtas Jaučakių piliakalnis, kur, manoma, XVI a. būta Vilkijos pilies. Rytiniame Ringovės kaimo pakraštyje stūkso Ringovės piliakalnis, nuo jo atsiveria Vilkijos ir Nemuno vingių vaizdai. Čia įsteigtas Ringovės etnologinis draustinis.
Butvilionių piliakalnį iš visų pusių supa netoli Purviškių įrengtos Lazduonos upės užtvankos vanduo.
Padubysio kaime, miške, nuo neatmenamų laikų stovi mūrinė koplytėlė, už jos – šulinys, į kurį suteka 9 šaltiniai. Legenda byloja, kad šioje vietoje sustojo aklas keleivis pailsėti. Nusiprausė šulinio vandeniu ir praregėjo.
Vilkijos apylinkių seniūnija suskirstyta į 7 seniūnaitijas: Padauguvos, Vilkijos, Jaučakių, Saulėtekių, Daugėliškių, Purviškių ir Padubysio. Seniūnijai priklauso 49 kaimai. Veikia net 8 kaimo bendruomenės centrai. Kultūrinis gyvenimas ir šventės vyksta Padauguvos laisvalaikio salėje.

Lit.:https://www.krs.lt/savivaldybe/seniunijos/vilkijos-apylinkiu/aprasymas/