Kauno rajono seniūnijos - Karmėlavos seniūnija

karmelava

Karmėlavos seniūnija yra viena didžiausių Kauno rajono seniūnijų. Ji užima 4384 ha žemės plotą, kurio administracinis centras – Karmėlava. Miestelis įsikūręs prie Kauno–Zarasų plento, apie 14 km nuo Kauno centro, ant kairiojo Neries kranto, tarp Zversos ir Šešuvos upelių. Antras pagal dydį kaimas – Ramučiai. Be jų, seniūnijai priskirta dar 11 kaimų: Martinava, Margava, Sergeičikai I, Sergeičikai II, Biruliškės, Pelainiai, Rykštynė, Naujasodis, Kaukazas, Narėpai ir Vaistariškiai. Seniūnijoje gyvena apie 7250 gyventojų.
Karmėlavos seniūnijos teritorijoje įsikūręs oro uostas, jame kasmet apsilanko apie 800 tūkstančių keleivių. Čia sparčiai plečiasi pramoninis rajonas LEZ (laisvoji ekonominė zona). Tai pritraukia milijonus užsienio investicijų ir sukuria darbo vietų tūkstančiams žmonių.
Karmėlavos seniūnija – unikali savo geografine padėtimi. Iš čia įvairiausiais keliais patogu keliauti į visas Lietuvos (ir ne tik) puses. Čia pat – Kauno miestas. Autostrada Vilnius–Kaunas–Klaipėda taip pat arti. O kelias Kaunas–Zarasai–Daugpilis – ranka pasiekiamas. Todėl nenuostabu, kad didžiosios šalies įmonės ir užsienio investuotojai renkasi kurtis būtent čia įsikūrusioje Laisvojoje ekonominėje zonoje.
Seniūnijos vaikai ugdomi Karmėlavos Balio Buračo gimnazijoje, mažesnieji – lopšelyje-darželyje „Žilvytis“. Čia veikia Šv. Onos koplyčia, ambulatorija, biblioteka, Ramučių kultūros centras, apsilankyti kviečia du piliakalniai. Seniūnijoje aktyviai veiklą vykdo Karmėlavos bendruomenės centras „Židinys“.

Lit.: https://www.krs.lt/savivaldybe/seniunijos/karmelava/aprasymas/