Kauno rajono seniūnijos - Garliavos apylinkių seniūnija

garliavos apylinkes

Garliavos apylinkių seniūnija – tai 22 kaimai, išsidėstę 8430 ha plote, kuriuose gyvena beveik 7400 žmonių.
Garliavos apylinkių seniūnija yra pietrytiniame Kauno rajono pakraštyje. Iš šiaurės Sąnašos upelis seniūniją skiria nuo Kauno miesto, iš rytų ir pietų Jiesios upė skiria nuo Rokų seniūnijos ir Prienų rajono Išlaužo seniūnijos, iš vakarų ribojasi su Alšėnų seniūnija ir Garliavos miesto seniūnija.
Didesni kaimai – Teleičiai (1964 žm.), Ilgakiemis (799 žm.), Juragiai (661 žm.), Jonučiai II (611 žm.), Naugardiškės (456 žm.), Seniava (403 žm.), Karkazai (375 žm.), Pagiriai (376 žm.).
Ražiškių kaime ant skardžio tebestovi namas, kuriame gyveno rašytojas K. Boruta. Čia parašyta dalis „Baltaragio malūno“, „Mediniai stebuklai“, „Dangus griūva“, daugelis apysakų, eilėraščių.
Seniūnijoje driekiasi Jiesios kraštovaizdžio draustinis, užimantis šios upės žemupio slėnio 410 ha teritoriją. Čia atsiveria vaizdžios Jiesios pakrančių atodangos su kreidos ir kvartero periodo uolienomis, eroziniai šlaitai ir krantai. Slėnyje auga reti, saugomi augalai, 50 rūšių paukščių ir 12 rūšių šikšnosparnių.
Garliavos apylinkes kerta europinės vėžės „Rail Baltica“ geležinkelis. Nuo Kauno Marijampolės link – automagistralė „Via Baltica", šalia jos kuriasi logistikos įmonės.
Seniūnijoje yra biblioteka, mokykla-darželis, Samylų kultūros centro Ilgakiemio laisvalaikio salė, 4 prekybos taškai, 3 kavinės-barai.
Čia veikia ir nemažai verslo įmonių, kurios sėkmingai konkuruoja pasaulio rinkoje ir sukuria daug darbo vietų seniūnijos gyventojams.
Buvusio „Pajiesio“ kolūkio apleistus pastatus atnaujino ir pritaikė savo poreikiams bendrovė „Naujasis Nevėžis“, gaminanti (daugiausiai eksportui) sausus pusryčius. Šioje bendrovėje dirba apie 200 žmonių.
Bendroje Norvegijos ir Lietuvos įmonėje „Marex Boats“, gaminančioje stiklo plastiko katerius daugiausia užsakovams iš užsienio, sukurta dar apie 100 darbo vietų.
Sėkmingai dirba ir bendrovė „Saldoga“. Šioje žuvies perdirbimo įmonėje dirba apie 150 vietos gyventojų. Maždaug tiek pat darbo vietų sukūrusi ir bendrovė „Garlita“, didžiąją dalį pagamintų trikotažo gaminių eksportuojanti į kitas Europos šalis.
Seniūnijos teritorijoje sėkmingai vystoma žemės ūkio gamyba: UAB „Juragiai" verčiasi augalininkyste ir gyvulininkyste, Daivos ir Arūno Dirmeikių ūkis – augalininkyste.
Minint 1991 m. Sausio 13-osios dešimtmetį prie Juragių radijo ir televizijos stoties pastatyta skulptūra „Rūpintojėlis“ (aut. Vladas Krušna). 1988 m. Karkazų kaimo gyventojų iniciatyva atstatytas Lietuvos Nepriklausomybės 10-mečio paminklas. Kultūros paveldo objektas – Kauno tvirtovės III fortas, esantis Seniavos kaime. Seniūnijos teritorijoje yra trejos Pirmojo pasaulinio karo vokiečių karių kapinaitės: Stanaičių, Tvarkiškių ir Teleičių kaimuose. Žydų tautos likimą mena senosios žydų kapinės ir genocido aukų kapai Rinkūnų kaime.
Seniūnijoje sparčiai statomi individualūs ir daugiabučiai gyvenamieji namai, daugėja gyventojų, beveik nėra bedarbių. Didžiausia plėtra šiuo metu vyksta Ireniškių, Jonučių II ir Karkazų kaimuose.

Lit.: https://www.krs.lt/savivaldybe/seniunijos/garliavos-apylinkiu/aprasymas/