Kauno rajono sodybos ir vilos - Literatūros kritikės, vertėjos Ugnės Karvelis gimtinė

LieNO
Rinjjlkkk

RINGAUDŲ SENIŪNIJA
Noreikiškės, Šiltnamių g. 59

Lietuvių išeivijos rašytoja prozininkė, vertėja, kritikė Ugnė Karvelytė – Karvelis su Kauno rajonu susijusi tuo, jog gimė dvaro sodyboje Noreikiškių kaime, Ringaudų seniūnijoje. Nors iš Lietuvos išvyko penkerių metų, augo ir mokėsi Prancūzijoje, tačiau Lietuvai tarnavo iki gyvenimo pabaigos. Po Lietuvos Atgimimo būdama lietuvių kultūros atašė prie UNESCO, Vakarų šalių visuomenę supažindino su Lietuvos valstybe, jos istorija, žymiais žmonėmis, pasikeitimais po Atgimimo. Į prancūzų k. vertė mūsų literatūros klasikų poeziją ir prozą. Išvertė K. Donelaičio, Maironio, J.Aisčio, B.Sruogos, S. Nėries, R. Gavelio, J. Ivanauskaitės, B. Vilimaitės novelių, A. Grybausko, A. A. Jonyno, G. Patacko ir kt. rašytojų kūrinius. 1991 m. sukūrė du televizijos filmus apie Lietuvą. Prancūzų kalba parašė apsakymų, 1997 m. autobiografinio pobūdžio romaną „Rytoj traukinių nebus“ (prancūzų k. išleistas 1991 m.). 2005 m. kartu su žymiu smuikininku M.Švėgžda išleido smuiko muzikos ir žodžio kompaktinę plokštelę „Garsas ir žodis“.
Gimtojo Noreikiškių (Karvelio) dvaro, kuriame Ugnė gimė ir augo iki 5 m., istorija prasideda nuo XIX a. pr., kuomet tarpukario Lietuvos finansų ministras P. Karvelis įsigijo 80 ha žemės. Iki 1940 m. dvaras, vadintas Karvelio dvaru, buvo vienas moderniausių, pavyzdingiausių ir kartu pelningiausių ūkių ne tik Kauno apskrityje, bet ir Lietuvoje. P. Karvelio dvaras garsėjo ir kaip kultūros židinys. Tarpukariu čia rinkdavosi laikinosios sostinės kultūros, meno, politikos elitas.
1940 m. prasidė¬jus Lietuvos sovietinei okupacijai Karvelių šeima paliko dvarą ir emigra¬vo į Vokietiją. 1940-ųjų vasarą dvaras nacionalizuotas. Pokario metais dvare įsikūrė LŽŪA (dabar – Aleksandro Stulginskio universitetas) mokomojo ūkio kontora, butai ūkio darbuotojų šeimoms. Šiuo metu buvusio Noreikiškių dvaro teritorijoje, tarp privačių gyvenamųjų namų kvartalų išlikę dvaro gyvenamojo namo, kumetyno, karvidžių, sandėlio pastatai (Šiltnamių g. 59, Noreikiškės). Noreikiškių dvaro sodybos fragmentai 1992 m. įrašyti į Lietuvos kultūros vertybių registrą.

Nuotrhttps://www.krsvbiblioteka.lt/virtualusturas/