Tarptautinė meno stovykla Hutšero saloje / Matkalla taideleirille Houtskariin /Suomija

Taikliausias posakis kuriuo galėčiau apibudinti šią išvyką, tai žodžiai kuriuos yra karta pasakęs Saint-Exupéry: „Didžiausia vertybė Žemėje- žmogaus bendravimas su žmogum“. Rugpjūčio pabaigoje (24 - 28 d) Donelaičio draugija Suomijoje pakvietė Kauno rajono dailininkus į tarptautinį plenerą Suomijos Hutšero saloje Turku salyne.

Plenere dalyvavome - Suomijos Donelaičio draugijos vicepirmininkas Matis Heikilė bei 8 kūrėjai bendrai iš Taurakiemio tautodailės studijos „Piliuona“(vad. Regina Juodžbalienė) ir klubo „Garliaviečiai“ dailės studijos nariai (vad. Olegas Karavajevas).

Studijos „Piliuona“ tautodailininkai – nuolatiniai rajoninių, respublikinių ir tarptautinių parodų ir konkursų dalyviai, laimėję aukščiausius apdovanojimus. Nuo 2014 m. studijos nariai jau dalyvauja tarptautiniuose tapybos pleneruose Suomijoje.

Klubo „Garliaviečiai“ Olego Karavajevo dailės studija įsikūrė prieš 20 metų kai dviejų draugių svajone išmokti tapyti paskatino daugiau žmonių burtis ir menininką Olegą Karavajevą imtis suorganizuoti dailes studiją Garliavoje.
Nuoširdus Olego noras rasti bendraminčių kalbetis apie meną tapo ta pagrindine žiežirba, kuri paskatino visus buvusius ir esamus dailes studijos narius burtis ir kartu tobuleti. Deja šiuo metu jos vadovas sunkiai serga, tačiau studijos nariai toliau aktyviai tęsia veiklą: organizuoja parodas, vyksta į plenerus.
Ši galimybe dalyvauti visiems mums buvo svarbi ir reikalinga nes padejo palaikyti ir skleisti kurybišką dvasią svetur ir grižus namuose. Esant daugybei apribojimų šiandieną per kurybą dalyviai galėjo savo darbais atnešti visuomenei daugiau ramybes ir vilties.

Viešnagė svetingoje Suomijoje buvo labai turininga, įdomi, sklandi o oras pasitaikė nuostabus. Menininkai atsiskleidė savo darbuose - plenero nuotaikos išsiliejo spalvomis, potepiais, kompoziciniais žaidimais. Didžiausias įkvėpimas daugumai mūsų - gamta ir laimės jausmas patiriamas esant kartu, bendraujant su kitu žmogumi.
Kiekvienas mūsų atsigabenom tuščias baltas drobes ir visas užpildėme spalvomis, džiaugdamiesi kaip vaikai.

Dailės plenero laikotarpiu Kauno rajono atstovus globojo Turkų srities Donelaičio draugijos valdybos pirmininkas Lasse Bergroth ir valdybos vicepirmininkas Matis Heikilė. Dėkojame suomių Turku srities Donelaičio draugijai, ypač pirmininkui Lasse Bergroth, ir Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriui už dailės plenero Suomijoje organizavimą ir finansavimą.

Plenero dalyvė - Birute Ruzgienė