Vakaronė „Aukšti kalneliai, margi dvareliai“

Vakaronė „Aukšti kalneliai, margi dvareliai“
Vakaronė „Aukšti kalneliai, margi dvareliai“

Balandžio 10 d. Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko vakaronė „Aukšti kalneliai, margi dvareliai“. Renginio svečiai - Garliavos Sporto ir Kultūros centro folklorinis ansamblis „Gegutala“ ir KVMLR folklorinis vaikų ansamblis „Mėtauja“ (vadovė Nijolė Grivačiauskienė.)

Jau tapo tradicija, kad „Garliaviečių“ klubo  vakaronėse dalyvauja Garliavos kultūros centro folkloro ansamblis „Gegutala“, kuris savo muzikinę veiklą pradėjo 2000 metais. Pradžią šiam ansambliui davė vaikų folkloro ansamblio „Obelėlė“ tėveliai. Pastarojo ansamblio „Garliavos senoliai“, gyvavusios 25 metus, ištakos siekia 1975 metus. Nemažai ansambliečių save kildina iš Aukštaitijos, todėl ansamblis atlieka daugiausia aukštaitiškąjį folklorą bei dėvi aukštaitiškus tautinius drabužius.

Ansamblio „Gegutala“ pagrindinis tikslas - išsaugoti gyvą mūsų tautos folklorą, tęsiant ir perduodant ateinančioms kartoms dainavimo tradicijas. Kol gyva mūsų kalba, kol gyvos mūsų dainos, tol gyvuos ir mūsų tauta. Kai didelė tautiečių dalis pakėlusi sparnus skristi į platųjį pasaulį, turi gi kažkas likti namie ir prižiūrėti, kad nesunyktų tautos šaknys. Kad nesiblaškytume pasaulio kryžkelėse, kad žinotume, kur mūsų namai, kad turėtume kur sugrįžti.

Ansambliečiai mano, kad nėra geresnio bendravimo, saviraiškos, atsipalaidavimo būdo kaip dainavimas bei tradiciniai šokiai. Ar ne todėl mūsų protėviai rado laiko dainoms ir pasilinksminimams net per didžiausius darbymečius? Klubas „Garliaviečiai“ šiuo klausimu labai sutinka su ansambliu „Gegutala“.

„Gegutala“ dalyvavo visose per šį laikotarpį vykusiose Lietuvos Dainų šventėse, tarptautiniuose festivaliuose „Baltica“, „Skamba skamba kankliai“, „Atataria lamzdžiai“. Taip pat kasmet keliauja po Lietuvą, renka medžiagą, koncertuoja, susitinka su kitais folkloro ansambliais: Kupiškio „Kupkiemis“, Baisogalos „Dainoriai“, Barstyčių „Barstyte“, Zarasų folkloro ansambliu, Šakių „Šakija“ ir pan., draugauja su kaimynų ansambliais „Sedula“, „Piliarožė“ ir kt..

„Kad pajustume liaudies dainų visą grožį ir jų magišką galią, turime dainuoti.Būtnent - ne klausytis, o dainuoti. Vadovės N. Grivačiauskienės dėka folkloro ansamblis „Gegutala“ yra sukūręs įdomias autentiškas programas: „Savam krašti ir tvoras žydi“, „Žaliam berži gegute kukava“, „Piršlys šelma melagis“, „Vaišių dainos“, „Apgelai“, „Pravirkdyčiau akmenį kietą“, „Akis ne motina užspaudė“.

Entuziastinga ir profesionali ansamblio „Gegutala“ vadovė Nijolė Grivačiauskienė sukūrė naują programą pagal garliaviečių seserų Piplyčių atliekamų dainų repertuarą: „Aukšti kalneliai, margi dvareliai“, įtraukdama į koncertinę programą Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų folklorinį ansamblį „Mėtauja“. Vadovės teigimu, vaikai organiškai įsiliejo į bendrą programą ir suteikė jai žaismingumo, linksmumo ir originalumo.  Renginio metu buvo išdalinti dainų žodžiai, kad visi dalyviai ir svečiai galėtų bendrai dainuoti.

Muzika daro mus laimingesnius, o laimė turi tokią savybę, kad ja pasidalinus, ji nesumažėja. Vakaronės metu skambančioms nuostabios dainos abejingų nepaliko. Būkite laimingi ir dalinkimės tuo jausmu vieni su kitais.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė
Birutė Ruzgienė