Renginys „Kiek išdalini, tiek sau pasilieki“

Gegužės 16 d. Viešojoje bibliotekoje vyko klubo „Garliaviečiai“ renginys: “Kiek išdalini, tiek sau pasilieki“. Renginį pradėjo klubo veteranė Jadvyga Marcinkienė, pristatydama klubo veiklą ir savo patirtį klubo veikloje. Pernai atšventėme ponios Jadvygos devyniasdešimtmetį, o šiais metais rudenį švęsim klubo dvidešimtmetį. Per šį laikotarpį klube buvo vykdomos įvairios veiklos, jame lankėsi daug žmonių.

Gegužės 18 d. – Tarptautinė muziejų diena! Ta proga paskaitą skaitė Kauno Žemaičių kultūros bendrijos narė ponia Janina Daniusevičienė, ponios Jadvygos sesuo. Apie Lietuvos šimtmečiui nusipelniusį muziejininką, poetą, visuomenininką Praną Genį Lietuvos muziejų asociacijos vadovas-valdybos pirmininkas Raimundas Balza sako: „Kiekvienas muziejus yra gyvas ne tik dėl čia sukauptų unikalių radinių ir vertybių, bet ir, visų pirma, dėl čia dirbančių žmonių.“ Labai sunku keliais žodžiais apibrėžti didelę įvairiopo muziejininkų darbo svarbą, tačiau, jeigu muziejuje dirba profesionalai ir kūrybingos asmenybės, rezultatai akivaizdūs: tuomet muziejus turi savo kelią ir lengvai pelno lankytojų simpatijas. Keli biografijos faktai neatspindi turiningo Prano Genio gyvenimo. Negalėdamas savarankiškai judėti, jis rado būdų, kaip pasiekti tolimiausius Žemaitijos kampelius ir rasti kelią į kiekvieno žmogaus širdį. Jo veiklai apibūdinti neužtenka žodžių – jis ir poetas, ir mokytojas, ir muziejininkas. Jis aktyvus visuomenininkas. Be poilsio dirbdamas Žemaitijos ir visos Lietuvos visuomenės naudai, Pranas Genys netausojo savęs. Gelbėdamas kultūros vertybes nuo sunaikinimo, jis pats buvo sovietų okupantų sunaikintas.

Klube gražią muzikinę programėlę dovanojo Garliavos Trečiojo amžiaus universiteto ansamblis „Ežiuolė“, vadovė Danguolė Šalnienė. „Ne tik pavadinimas teigia sveikatą, bet ir muzika daro mus laimingesnius“, –pristatė savo ansamblį vadovė. Kažkas yra sakęs: „Kas kolektyve dainuoja, tas ilgiau gyvena“. Kiekvienas yra individualybė ir te kiekvienas pažįsta savo gabumus. Kaskart, kai duodame sielai peno, ji būtinai ūgteli ir praturtėja. Dvasinis atvirumas yra dovana.“

Muzikos garsai, tapybos darbai nepalieka mūsų abejingų. Klubo „Garliaviečiai“ dailės studijos veteranė Aušra Jagelavičienė su savo vyru Petru Jagelavičiumi pristatė savo šeimos parodą: „Džiaugsmo sparnai“. Vieno žmogaus vizija paskatina skrydžiui kitus žmones. Vienam džiaugtis liūdna. Turėti dovaną būti dvasingais – nuostabu! Taip galime ugdyti save bei mokytis visą gyvenimą.


Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė
Birutė Ruzgienė