„Garliaviečių“ klube žurnalisto Leono Stepanausko knygos „Tomas Manas ir Nida“ pristatymas ir aptarimas

„Garliaviečių“ klube žurnalisto L. Stepanausko knygos „Tomas Manas ir Nida“ pristatymas ir aptarimas
„Garliaviečių“ klube žurnalisto L. Stepanausko knygos „Tomas Manas ir Nida“ pristatymas ir aptarimas

Liepos mėnesio 28 dieną klube „Garliaviečiai“ vyko žurnalisto Leono Stepanausko knygos „Tomas Manas ir Nida“ pristatymas ir aptarimas, skirta Lietuvių kalbos ir kultūros metams paminėti.

Knyga „Tomas Manas ir Nida“ parašyta siekiant nutiesti tiltą tarp Lietuvos ir didžiųjų kultūrų. Chrestomatine tapusios knygos apie vokiečių rašytojo Tomo Mano Nidoje praleistas vasaras „Tomas Manas ir Nida“ autorius, Berlyne gyvenančio žurnalisto Leono Stepanausko teigimu, pradėjęs domėtis rašytojo gyvenimo etapu, susijusiu su Kuršių Nerija net nesitikėjo, kad šis veikla neapsiribos tik knyga, bet ir peraugs į draugystę su Manų šeima. Dienos šviesą išvydusi 1987-aisiais, dešimtmečiu vėliau knyga buvo išleista pakartotinai, o trečiasis leidimas pasirodė net ir vokiečių kalba. Rašytojo anūkas Fridas Mannas yra sakęs, kad Tomas Manas mokė, kaip reikia savo kultūrą propaguoti ir išvesti ją į platųjį. Iš Tomo Mano mes galime pasimokyti, kaip jis Šilerį, J.W. Goethę ar Wagnerį į vedė į pasaulį. Tomas Manas yra pasakęs: „Laikas - brangi dovana, duota mums, kad taptume protingesni, geresni, brandesni ir tobulesni“.

Tomo Mano kūrybos mylėtojus  liepos mėnesio pabaigoje pakvietėme į režisieriaus ir operatoriaus Arvydo Baryso filmų peržiūrą, kur susirinkusieji galėjo išvysti net du filmus, skirtus Thomo Manno pagerbimui ir Nidos gamtos grožiui įamžinti - t.y. 2009 metais sukurtą filmą „Tomas Manas. Mano vasarnamis“ ir „Tarp keliaujančių kopų“. Arvydas Barysas - režisierius, operatorius, scenarijų autorius ir filmų prodiuseris, daugiausiai laiko bei širdies šilumos atidavęs dokumentinių filmų, pasakojančių apie gimtąją šalį, kūrimui. Režisieriaus filmai pelnė pripažinimą Lietuvoje ir prestižinius tarptautinius įvertinimus. Abiejuose A. Baryso filmuose: „Tomas Manas. Mano vasarnamis“ ir „Tarp keliaujančių kopų“ į vientisą siužetą susilieja pagarbi meilė žmogui, krašto kultūrai, gamtai, kurios vaizdai itin žavi savo nenusakomu grožiu. Istorinė atmintis filme subtiliai susilieja su modernia sparčiai besivystančios Lietuvos šiandiena bei geranoriškais žmonėmis, kurie kviečia susipažinti ir pamilti šią žemę.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė
B. Ruzgienė